Tufte is een auteur die iedereen die interesse heeft in datavisualisatie gelezen moet hebben. Zijn concepten zijn erg nuttig voor het onder de knie krijgen van de basis regels van dataviz. Zo introduceerde hij de Lie factor en de data-ink ratio. Tegelijkertijd is Tufte erg rigide en laat hij weinig ruimte voor creativiteit. Een visual moet soms ook uitnodigen om te lezen en als het aan Tufte ligt, moet iedere druppel inkt bijdragen aan het weergeven van de data en niet aan andere zaken (data-ink ratio).
Voor Nightingale, het platform van de global data visualisation society, schreef ik een artikel over het toepassen van zulke regels in data visualisatie, waaronder de Lie factor en de Baseline. Dat leidt soms tot tegenstrijdige en ook vreugdeloze adviezen.
Zelf maak ik soms heel bewust de afweging om me niet te houden aan zulke regels. Kijk bijvoorbeeld naar het jaarverslag waarvoor ik een kosten-baten slang maakte. Deze data was mogelijk beter te begrijpen in een simpele staafgrafiek, maar deze slang nodigt meer uit om het jaarverslag te gaan lezen. Ook gebruik ik regelmatig een taartdiagram, iets waar sommige vakgenoten van mij van gruwelen. Echter, voor veel ‘normale mensen’ is de taart-diagram een intuïtieve visualisatie, makkelijk te begrijpen, mits goed opgezet.
Meer weten over de lie-factor-baseline paradox? Lees het hele artikel op de website van Nightingale!